Papa zaken

sfeer papaNatuurlijk is het voor papa ook een spannende tijd. Ook jouw leven verandert nadat je vrouw of vriendin bevallen is. Dus laat ook jij je even verwennen de eerste paar dagen na de bevalling. Vaker krijgen we de vraag of je vrij moet nemen wanneer de kraamverzorgster er nog is of juist in de periode daarna. Er is voor beiden iets te zeggen. Wanneer je in de kraamtijd vrij neemt krijg je veel informatie en adviezen van de kraamverzorgster. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze basisinformatie zodat jij en je partner beide hebben geoefend met de verzorging van jullie kleine. Het fijne van vrij nemen nadat de kraamperiode voorbij is, is dat je vrouw of vriendin nog niet direct helemaal alleen met de baby is nadat de kraamverzorgster weg is.


Verder zijn er nog een aantal zaken die jij als vader nog mag gaan regelen:Aangifte

Ieder kind dient binnen drie dagen na de geboorte aangegeven te worden bij de gemeente waar het geboren is. De drie dagen zijn met uitzondering van zaterdag en zondag en erkende feestdagen. Het termijn wordt dan verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Meestal is het de eer aan de papa om dit te doen. Van de geboorte wordt een akte opgemaakt die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Deze akte is het bewijs van de geboorte van een persoon. Je moet altijd je legitimatiebewijs meenemen, eventueel jullie trouwboekje en zo nodig een kopie van de akte van de erkenning ongeboren kind. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Gemeentehuis Steenbergen is open op maandag, woensdag en donderdag tussen 09.00 uur en 13.00 uur zonder afspraak.
Op maandag t/m donderdag 13.00-15.30 uur op afspraak.

Gemeentehuis Tholen is iedere werkdag geopend van 08.30 uur tot 12.30uur zonder afspraak. En van 12.30 uur tot 16.30uur op afspraak.

Gemeentehuis Bergen op Zoom is iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 13.00uur zonder afspraak. En van 13.00 uur tot 16.00uur op afspraak.

Je kunt tegenwoordig in Bergen op Zoom ook digitaal aangifte doen via de website van de gemeente. De akte kan worden ondertekent bij het secretariaat van het Moeder & Kindcentrum. Dit is mogelijk van maandag t/m donderdag tussen 8.30 uur en 16.00 uur en vrijdag tussen 8.30 uur en 13.00 uur. De akte kan ook ondertekent worden aan de balie van het gemeentehuis van de gemeente Bergen op Zoom, afdeling Publiekszaken.

Verzekering
en
Wanneer je kindje geboren is moet deze natuurlijk ook verzekerd worden. Wanneer je het burgerservicenummer (BSN) van je kindje binnen hebt kun je dit gaan regelen. Bij de meeste verzekeringen kun je dat per mail regelen. Soms zit er in het kraampakket ook al een aanmeldingskaart, dan kun je die gebruiken. Je kindje kan of bij mama of bij papa op de polis gezet worden. Ons advies is: kijk wie het meest uitgebreide aanvullende pakket heeft en laat op die polis je kindje bijschrijven. Je krijgt dan na ongeveer twee weken het pasje voor je kindje en een nieuwe polis thuisgestuurd. Je hebt hiervoor officieel zes werkdagen de tijd. Hoewel je op het eerste gezicht er niet meteen aan denkt is het wel handig om je kindje ook voor andere verzekeringen aan te melden. Voorbeelden zijn WA- en overlijdensverzekeringen. Doe dit in overleg met je verzekeringsagent.

Per 1 januari kun je van zorgverzekering veranderen. Kijk na wat je wel of niet vergoedt krijgt, denk aan eigen bijdrage kraamzorg, poliklinische bevalling, combinatietest.
Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om per 1 januari je zorgverzekering aan te passen, kun je mogelijk wel je aanvullende pakket wijzigen. Vraag dit bij je zorgverzekeraar na.