Papa zaken

sfeer papaNatuurlijk is het voor papa ook een spannende tijd. Ook jouw leven verandert nadat je vrouw of vriendin bevallen is. Dus laat ook jij je even verwennen de eerste paar dagen na de bevalling. Als partner heb je recht op verlof. Wanneer je in loondienst werkt heb je recht op 1 week doorbetaald verlof. Daarnaast mag je in het eerste jaar 9 weken aanvullend geboorteverlof opnemen, hier krijg je maximaal 70% van je loon doorbetaald door het uwv.

Verder zijn er nog een aantal zaken die jij als vader nog mag gaan regelen:

Aangifte
Ieder kind dient binnen drie dagen na de geboorte aangegeven te worden bij de gemeente waar het geboren is. De drie dagen zijn met uitzondering van zaterdag en zondag en erkende feestdagen. Het termijn wordt dan verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Meestal is het de eer aan de papa om dit te doen. Van de geboorte wordt een akte opgemaakt die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Deze akte is het bewijs van de geboorte van een persoon. Je moet altijd je legitimatiebewijs meenemen, eventueel jullie trouwboekje en zo nodig een kopie van de akte van de erkenning ongeboren kind. Er zijn geen kosten aan verbonden. Op de site van de gemeente kun je de openingstijden vinden. Je kunt de aangifte ook online doen. Op de site van de plaats van geboorte kun je dit verder regelen.

Verzekeringen
Wanneer je kindje geboren is moet deze natuurlijk ook verzekerd worden. Wanneer je het burgerservicenummer (BSN) van je kindje binnen hebt kun je dit gaan regelen. Bij de meeste verzekeringen kun je dat per mail regelen. Soms zit er in het kraampakket ook al een aanmeldingskaart, dan kun je die gebruiken. Je kindje kan of bij mama of bij papa op de polis gezet worden. Ons advies is: kijk wie het meest uitgebreide aanvullende pakket heeft en laat op die polis je kindje bijschrijven. Je krijgt dan na ongeveer twee weken het pasje voor je kindje en een nieuwe polis thuisgestuurd. Je hebt hiervoor officieel zes werkdagen de tijd. Hoewel je op het eerste gezicht er niet meteen aan denkt is het wel handig om je kindje ook voor andere verzekeringen aan te melden. Voorbeelden zijn WA- en overlijdensverzekeringen. Doe dit in overleg met je verzekeringsagent.

Per 1 januari kun je van zorgverzekering veranderen. Kijk na wat je wel of niet vergoed krijgt, denk aan eigen bijdrage kraamzorg, poliklinische bevalling en cursussen.
Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om per 1 januari je zorgverzekering aan te passen, kun je mogelijk wel je aanvullende pakket wijzigen. Vraag dit bij je zorgverzekeraar na.