Kinderwens / Preconeptueel spreekuur

sfeer kinderwensDe tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap blijken meer invloed op de gezondheid van het kindje te hebben dan lang is gedacht. Het is bewezen dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan de gezondheid van het ongeboren kind en een gunstig effect heeft op het beloop van een zwangerschap.

Om vrouwen met een kinderwens optimaal voor te bereiden op een zwangerschap is het kinderwensspreekuur ontwikkelt, ookwel het preconceptioneel spreekuur genoemd. Tijdens dit gesprek worden alle belangrijke onderwerpen rondom zwanger worden voor jou en je partner besproken. Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens het kinderwensspreekuur zijn: stoppen met anticonceptie, conceptie-adviezen en seksualiteit, vruchtbaarheid, voedingsadviezen en medicijngebruik.
Daarnaast worden een aantal leefstijladviezen zoals sporten, reizen, roken en alcoholgebruik besproken. Verder kijken we naar erfelijkheid en de eventuele kans op aangeboren afwijkingen.
Mocht de verloskundige risico’s tegenkomen, dan kan zij jullie op tijd doorverwijzen naar de juiste arts/specialist.
Ook informatie over onderzoeken in de zwangerschap, bloedonderzoek en het toekomstig ouderschap kan worden gegeven als hier behoefte aan is.

Welke adviezen je wel of niet wilt opvolgen, blijft natuurlijk volledig aan jezelf. Bedenk dat de periode dat je zwanger bent relatief kort is en dat de gevolgen levenslang kunnen zijn. Voorkomen is beter dan genezen.

Voor het kinderwensspreekuur heb je geen verwijzing nodig. Verloskundige zorg valt namelijk onder eerstelijns zorg, net zoals je huisarts. Dit betekent dat je zelf een afspraak kunt maken. Omdat wij het belang van het kinderwensspreekuur groot vinden, bieden wij dit consult kosteloos aan.

Op de website www.zwangerwijzer.nl kun je alvast een vragenlijst invullen ter voorbereiding op het consult. Er is een apart gedeelte voor je partner omdat ook hij een rol speelt bij het zwanger worden. Je kunt de antwoorden uitprinten en meenemen naar de praktijk of mailen naar info@bibverloskundigen.nl.

Voor het maken van de afspraak, bel naar onze praktijkassistente.