Miskraam

We spreken van een miskraam wanneer de zwangerschap misgaat vóór 16 weken zwangerschap. De medische term is een spontane abortus. Een miskraam kan zich op enkele manieren openbaren:

1. Wanneer je lichaam echt bezig is om het afgestorven vruchtje uit te stoten dan heb je bloedverlies en krampende buikpijn (voor degene die al eerder bevallen zijn, het kan voelen als weeën). We noemen dit een abortus in gang.
Het bloedverlies kan best een aantal dagen duren voordat het vruchtje daadwerkelijk wordt uitgestoten. Op het moment dat je baarmoeder het vruchtje naar buiten aan het werken is, krijg je weeën omdat de baarmoedermond toch iets open moet. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het moment van uitstoting gaat nogal eens gepaard met hevig bloedverlies.
Wanneer je hier niet op voorbereid bent kun je hier best van schrikken. Het bloedverlies kan even zo hevig zijn dat je het niet aankan met maandverband, het stroomt er dan echt uit. Vrij snel hierna bereiken de krampen een hoogtepunt en voelt je dat er 'iets' uit je baarmoeder floept. Dit is het vruchtje. Nadat het vruchtje is uitgestoten neemt de pijn af en vermindert het bloedverlies tot het niveau van een normale menstruatie. Je houdt dan nog een aantal dagen bloedverlies en dan stopt het. Na een aantal weken ga je weer normaal menstrueren. Deze menstruaties kunnen een aantal keer heviger zijn dan normaal. Wanneer het vloeien niet stopt na twee weken, kan het zijn dat de miskraam niet compleet is. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog voor een curettage, je baarmoeder wordt dan schoongemaakt.

2. Soms lijkt alles goed te gaan. Je hebt geen bloedverlies en voelt je helemaal zwanger. Bij ongeveer acht weken kom je voor het eerst naar ons voor een echo. Het kan zijn dat tijdens deze echo blijkt dat er geen hartje klopt. Het is nu zeer waarschijnlijk dat het vruchtje al eerder is gestopt met groeien maar nog niet is uitgestoten.

3. Een enkele keer wordt op de echo alleen een vruchtzakje gezien zonder vruchtje, dit betekent dat het heel vroeg in de zwangerschap is misgegaan. Het kan ook zijn dat je minder ver zwanger bent. Dit kan voorkomen wanneer je zeer onregelmatig ongesteld was of wanneer je zwanger bent geraakt tijdens pilgebruik. Bij dit laatste zullen we adviseren om de echo na twee weken te herhalen. Als men tot de verdrietige conclusie is gekomen dat het niet goed is met je zwangerschap dan kun je kiezen of je af wilt wachten tot je lichaam het vruchtje uitstoot of je kan kiezen voor een curettage.

Wanneer de miskraam bevestigd is, krijg je de keuze om af te wachten of naar de gynaecoloog te gaan om een curettage te bespreken.
Het nieuws kan overweldigend zijn. Je kan het gevoel hebben dat je er direct vanaf moet. Dat is een logische reactie maar probeer toch even de tijd te nemen om het te laten bezinken. Wanneer je kiest voor afwachten geven we meestal je lichaam twee weken de tijd om het vruchtje spontaan te laten afkomen. Het voordeel van afwachten is dat je het vaker beter kan verwerken omdat je het zelf doormaakt. Ook heb je niet de eventuele nadelen van de curettage.
Wanneer je kiest voor een curettage word je naar de gynaecoloog gestuurd. Bij een curettage heb je niet dat ze moet wachten dat het vruchtje spontaan afkomt, hetgene wat sommige vrouwen zowel emotioneel als praktisch moeilijk kunnen vinden.
Een curettage is een kleine ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel uit je baarmoeder verwijdert. Meestal vindt dit plaats onder algehele narcose. Er is een kleine kans op complicaties, zie meer meer informatie op NVOG.

Belangrijk om te weten is dat je een miskraam niet kan tegenhouden of voorkomen met bedrust of medicijnen. In de meeste gevallen is het vruchtje in aanleg niet goed, waardoor het niet verder kan groeien.

Bel ons in de volgende situaties:

  • Wanneer je hevig bloedverlies hebt dan niet meer met een maandverband op te vangen is;
  • ernstige buikpijn die toeneemt en aan blijft houden;
  • in geval van koorts (38 graden celcius of hoger).


Hoe vaak komt een miskraam voor?
Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 15% in een miskraam. Wanneer je één miskraam doormaakt, geeft dit meestal geen verhoogde kans op dit volgende zwangerschap weer te krijgen. Bij een aantal miskramen achtereenvolgend, wordt deze kans wel hoger.

Herstel na een miskraam
Er bestaat voor een miskraam geen eenduidige hersteltijd. De één heeft meer tijd nodig dan de ander. Meestal heb je tot een week na de miskraam bloedverlies. Emotioneel is het vaak zwaarder. Je kunt je boos, verdrietig, schuldig en/of leeg voelen. Belangrijk is om over de miskraam te praten met personen die belangrijk voor jou zijn. Zo gaat het uiteindelijk een plekje krijgen. Geef zowel je lijf als je geest de tijd hiervoor.
Meestal word je na 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar kan zijn. Medisch gezien is er geen reden om te wachten om opnieuw zwanger te raken. Ga hierin op je gevoel af.