Wanneer bellen

Eindelijk ben je 37 weken...
Dit betekent dat je thuis of poliklinisch bij de verloskundige mag bevallen. Je mag je dan aan het beladvies houden. Laten we wel voor op stellen: bij ongerustheid mag je altijd bellen!
Ben je nog geen 37 weken en denk je te gaan bevallen, bel dan direct.

Wanneer ga je ons bellen?

  • Regelmatige weeën om de 3-4 minuten die een minuut aanhouden gedurende minimaal 1 uur. Het kan zijn dat er veel meer tijd tussen de weeën zit of dat de weeën weer helemaal af zwakken. Dit zijn dan geen 'ontsluitingsweeën', maar kunnen bijvoorbeeld indalingsweeën of voorweeën zijn. De bevalling is dan nog niet begonnen, maar voorweeën zorgen ervoor dat je lichaam zich gaat voorbereiden op de bevalling. We noemen dit ook weleens 'rommelen'. Helaas kan rommelen ook langer dan één dag duren of steeds even terugkomen en dit kan erg vermoeiend zijn.

    TIP: ga lekker in bad of onder de douche op een stoeltje of krukje ziten. Door het warme water willen voorweeën vaak afzwakken of juist door gaan zetten in ontsluitingsweeën.
  • Gebroken vliezen
    Wanneer het hoofdje van je kindje nog niet ingedaald is in je bekken en wanneer de vliezen breken moet je gaan liggen en ons bellen, als dit het geval is bespreken wij dit met je tijdens je zwangerschapscontrole.

    Wanneer je vliezen breken is het belangrijk om op de kleur te letten. De kleur kan helder, roze, groen of bruin zijn. Is het groen of bruin (zo'n kleur van verdunde erwtensoep) dan moet je ten alle tijde direct bellen. Dit betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat is noodzakelijk voor ons om te weten.
    Is het vruchwater mooi helder of roze dan hoef je niet met spoed te bellen. Dat betekent dat we wel altijd willen weten dat je vliezen gebroken zijn maar dat je hier 's nachts niet voor hoeft te bellen als je nog geen (krachtige) weeën hebt. Om dit te melden kan je vanaf 09.00 uur de diensttelefoon bellen.
    Probeer wat vocht op te vangen in een kraamverband en bewaar deze voor de verloskundige.

    Wanneer je vliezen gebroken zijn is er een open verbinding tussen de baby en de buitenwereld. Hierdoor ontstaat een mogelijk infectierisico. Daarom mag je met gebroken vliezen en geen (goede) weeën niet in bad liggen (douchen mag wel) en geen gemeenschap hebben. De verloskundige zal dan ook geen inwendig onderzoek doen wanneer er geen (goede) weeën zijn.

  • Ruim helderrood bloedverlies
    Je kunt wanneer je zwanger bent vaginaal bloedverlies krijgen na gemeenschap, na een flinke hoestbui of moeite met ontlasting. Dit is niet zo erg zolang het overgaat of donkerbruin van kleur wordt. Ook bij weeën is het normaal dat je wat helderrood bloedverlies kunt krijgen. Is binnen 15 minuten een kraamverband vol met bloed dan is het teveel en dan bel je direct met de dienstdoende verloskundige.


Telefoonnummer diensttelefoon: 06 - 53510707