Berichtje van Simone

Hallo lieve mensen,

Een baby op de wereld zetten is altijd hard werken. Als verloskundige noem ik het ook wel 'ongetraind een marathon lopen'. De ene bevalling is de andere ook niet. Soms is het na vier uur gepiept en een ander doet er drie dagen over.

Maar wat ik vooral wil meegegeven, of het nu de 4 uur durende bevalling is of 3 dagen ploeteren, beide vrouwen zijn even knap en even krachtig. Een vrouw die een ruggenprik heeft gehad of een vrouw die bij kaarslicht zonder 1 gil haar baby geboren heeft laten worden; het zijn allebei supersterke vrouwen.

Want hoe je bevalling verloopt, daar zijn meerdere factoren op van invloed. Hoe is bijvoorbeeld je zwangerschap verlopen? Ben je fluitend de negen maanden doorgekomen of heb je last gehad van meerdere kwaaltjes? Heb je stress voor de bevalling of voel je je zelfverzekerd? Hoe ligt het kindje ten tijde van de bevalling? En wat ook veel verschil maakt is het tijdstip waarop de bevalling begint. Is dat midden in de nacht of in de ochtend na een lekkere nacht slaap?

Kortom: soms heb je gewoon pech in de omstandigheden en soms heb je geluk.
Probeer in ieder geval als de bevalling zich aandient, het over je heen te laten komen. Het is een heftige klus, maar iedereen kan het. En of je wel of geen hulpmiddelen nodig hebt, het maakt niet uit. En de baby komt er sowieso.

Dus voor alle vrouwen die deze klus hebben geklaard: applaus. Wees trots op jezelf en geniet van het wondertje in je armen. En laat de kraamtijd net zo goed over je heen komen. Want ook de kraamtijd is een heftig ritje van allerlei emoties. Maar wees trots op jezelf, je baby en je partner.

En als je nog moet bevallen: laat het over je heen komen. Ga deze klus aan en wees trots op jezelf!

Liefs Simone