Zwanger? Hartelijk gefeliciteerd!

sfeer zwangerschap 1Voor de één is het een wens die na lang wachten in vervulling gaat, een ander is ietwat overrompeld en moet aan het idee wennen. Je hebt gevoelens van voorzichtige blijdschap, ongeloof en misschien wel uitzinnige vreugde. Hoe dan ook, je leven staat op zijn kop en je hebt 101 vragen!

Misschien flitst er van alles door je hoofd: hoever ben ik zwanger? Wanneer ben ik uitgerekend? Wat moet ik doen en wat moet ik regelen? We kunnen je nu al zeggen: 'Maak je geen zorgen, een zwangerschap duurt niet voor niets negen maanden! Je hebt genoeg tijd om je lichamelijk, geestelijk en in materiële zaken voor te bereiden op de komst van jullie baby.' Allereerst ga je heerlijk genieten samen met je partner van het gevoel dat er een nieuw leven in je groeit!

Een zwangerschap is een bijzondere, wonderbaarlijke en unieke ervaring die wij graag met jou en je partner delen. Wanneer je test positief is, kun je ons bellen om de eerste afspraak te maken. Deze afspraak is rond 8 weken zwangerschap en dan maken we de eerste echo.

We hopen dan ook dat je naast de nuttige informatie veel leesplezier aan onze website zult beleven. Reacties of suggesties kun je dan ook altijd mailen naar info@bibverloskundigen.nl.

Verloskundige of gynaecoloog
In principe begeleid de verloskundige jou en je partner gedurende je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De verloskundige heeft in Nederland de unieke positie dat zij zelf verantwoordelijk is. Alle laag-risico zwangeren worden in onze eigen praktijk begeleidt. Bij bepaalde risicofactoren of medische redenen zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Dit kan een eenmalig consult zijn, dan blijf je onder onze begeleiding. Maar dit kan ook betekenen dat je aan de gynaecoloog wordt overgedragen wanneer dit medisch noodzakelijk is.

Enkele redenen om verwezen te worden naar een gynaecoloog:

  • Complicaties tijdens je zwangerschap, bevalling of in het kraambed;
  • Wanneer je zwanger bent van een tweeling;
  • Wanneer je een chronische aandoening hebt die invloed kan hebben op jullie ongeboren kindje zoals suikerziekte;
  • In verband met een complicatie tijdens je huidige zwangerschap of bevalling.

Voor de eerste echo en het intakegesprek ben je welkom op onze praktijk. Wij werken nauw samen met de gynaecologen van het Bravis Moeder & Kindcentrum in Bergen op Zoom. Iedere nieuwe zwangere wordt besproken en wordt een zorgplan voor opgesteld. Mocht hieruit voortkomen dat je een medische indicatie hebt, dan wordt je na de intake verwezen.

De geboortezorg wordt in onze regio aangeboden vanuit een op elkaar afgestemd geboortezorgnetwerk. Deze organisatie heet Qocon. We werken met een gezamenlijk cliëntendossier. Dit betekent dat alle partijen nauw met elkaar in contact staan. Wij als jouw verloskundige kennen je gynaecoloog en je kraamzorg en we zijn op de hoogte waar en hoe je wilt bevallen. Alle partijen werken binnen één dossier met één werkwijze.


Doe mee met moeders voor moeders
Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Vruchtbaarheidsbehandelingen kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder andere gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan worden verkregen uit de urine van zwangere vrouwen. Vandaar dat Moeders voor Moeders steeds weer op zoek is naar zwangere vrouwen die andere vrouwen willen helpen om ook moeder te worden. Nu jij zwanger bent kun je andere vrouwen helpen om ook zwanger te geraken.

Eén op de vier zwangeren helpt nu al om andere vrouwen gelukkig te maken. Helaas is dit nog niet genoeg. Aarzel dan ook niet en doe mee. Het is een kleine moeite voor zo'n groot geluk!
Ook wanneer je werkt kun je meedoen. Omdat alle beetjes nodig zijn, help je al met de urine die je inzamelt wanneer je thuis bent.

Wanneer kun je meedoen?
Iedereen die zwanger is kan in principe meedoen aan Moeders voor Moeders. Het is belangrijk om je zo snel mogelijk aan te melden wanneer je weet dat je zwanger bent. Alleen in de eerste vier maanden van je zwangerschap bevat je urine voldoende hCG-hormoon. Je aanmelden kan vanaf het moment dat je over tijd bent en meedoen kan vanaf de zesde week.

Hoe gaat het meedoen in zijn werk?
Als je besluit mee te doen komt één van de informatrices van Moeders voor Moeders langs. Zij heeft dan wat urine nodig voor een test, de uitslag is direct bekend. Is die positief, dan bevat je urine voldoende hCG-hormoon om mee te doen. Je krijgt dan een handige opvangkan en aantal flessen. Daarin verzamel je iedere dag zoveel mogelijk urine. Het gaat dus niet alleen om ochtendurine. Eens per week worden alle flessen bij je opgehaald of kun je ze naar een verzamelpunt brengen. Meedoen met Moeders voor Moeders is dus een heel eenvoudige manier om andere vrouwen ook gelukkig te maken.

Wil je je aanmelden? Kijk op www.moedersvoormoeders.nl.